DIY: lakschade aan de auto herstellen

 Aaargh de auto achter je had zo dicht tegen je aan geparkeerd dat je te weinig ruimte had om eruit te rijden. Je bent tijdens het weg rijden langs de hoge stoeprand aan gekomen. Nu heb je een aantal krasjes in het lak naast de achterband. Je bent best wel creatief en wilt eerst proberen deze autoschade reparatie zelf aan te pakken!

Kleur behouden

Voordat je op zoek gaat naar middelen om de lakschade te herstellen is het belangrijk om te weten welke kleur je nodig hebt. Je auto mag misschien wel wit zijn maar niet alle auto’s zijn perse één kleur wit. Je hebt verschillende tinten wit en ieder merk heeft zo zijn eigen draai gegeven aan de kleuren. Je kan niet alle kleuren onderscheiden in puur wit en gebroken wit. Per merk zijn er speciale kleuren namen en/of kleurcodes beschikbaar. Het is dus erg belangrijk om de kleurnaam of kleurcode van jouw auto te achterhalen zodat je weet welke kleur je moet bestellen. Op deze manier zal de lakschade zo onopmerkelijk mogelijk verborgen worden.

Lakstift voor de kleine krasjes

Om kleine krasjes weg te werken en vrijwel onzichtbaar te maken kan je gebruik maken van een lakstift. Lakstiften vind je in verschillende uitvoeringen. Zo kun je een lakstift hebben die er letterlijk uitziet als een stift. Deze zijn gemakkelijk om te gebruiken omdat de autolak in de stift verwerkt zit. Het autolak zal dus niet gaan lekken en kan heel precies aangebracht worden op de krassen. Een andere uitvoering van de lakstift is de lakstift die met een kwastje te koop is. Deze vorm van een lakstift heeft als inhoud autolak en een mengkogel. De mengkogel zorgt ervoor dat de autolak niet gaat klonteren of dik worden. Zodra je de dop van de lakstift eraf draait zie je dat het kwastje aan de dop vast zit. Je kan die in het flesje kan dippen om autolak op te pakken. Het nadeel van deze uitvoering is dat je het risico loopt op druppels autolak die vanaf andere plekken van de kwast af kan druppelen.

Groot oppervlak? Gebruik de spuitbus

Met een spuitbus kan je gemakkelijk een groter oppervlakte bereiken. Een groot oppervlakte kan een zijscherm maar ook een bumper zijn. Wanneer er krassen verspreid over een groter gebied op de auto zijn is het niet zo praktisch om met een stift heel je deur over te gaan. Lakstiften zijn er echt alleen maar voor kleine oppervlakken. Spuitbussen kan je gebruiken voor het herstellen van grotere schade. Let wel op dat dit geldt voor niet al te diepe krassen. Wanneer de autoschade behoorlijk diep in de lak zit kan je dat niet in zoverre herstellen dat je er niks meer ziet. In zulke gevallen kan je het beste naar een professioneel schadebedrijf gaan.

Alle tips op een rij

Je kan zelf proberen jouw lakschade te herstellen als het gaat om ondiepe krassen. Deze krassen kan je opvullen en wegwerken met behulp van lakstiften of spuitbussen. Lakstiften gebruik je op kleine oppervlaktes en voor grotere schade gebieden wordt een spuitbus aangeraden. Houdt in de gaten dat je van te voren de juiste kleurnaam of kleurcode van jouw auto model achterhaald om jouw auto vlekkeloos te kunnen herstellen!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Direct Geslaagd en zo werkt het theorie-examen tegenwoordig

Rijlessen inplannen met Uniek

Rijopleiding Leiden